HISTORIAA
20. VANKILAHERÄTYS ARGENTIINASSA

Argentiinan suurin vankila sijaitsee Olmos'in kaupungissa, joka sijaitsee lähes 100 km etelään maan pääkaupungista Buenos Aires'ista. Se on huippu-turvavarusteltu laitos, johon mahtuu lähes 3000 asukasta. Eräs suurimmista ja dramaattisimmista ihmeistä modernin historiamme aikana on tapahtunut tuon vankilan seinien sisällä.

Aivan viime vuosiin asti tuo vankila oli ollut täydellisen kaaoksen vallassa. Rikollisuus oli aivan raivoavaa. Mellakat, murhat, seksuaalinen hyväksikäyttö, kiristys ja miesprostitutio olivat yleistä. Vankila oli niin täydellisesti vailla järjestystä, että virannomaisten tehtävien laiminlyönti johti siihen, että päivittäisten asioiden hoitaminen laitoksessa tuli vankilassa tuomiotaan kärsivien mafian edustajien ja huumeiden välittäjien käsiin. Nämä 'todelliset johtajat' valitsivat asuinpaikakseen rakennuksen viidestä kerroksesta neljännen, joka tuli tunnetuksi "norsujen kerroksena", sillä kaikki 'raskaan sarjan edustajat' asuivat siellä.

Voitko kuvitella millaiseksi tämä paikka kehittyi, kun kaikkein pahimmille asukkaille annettiin valta johtaa asioita? Jopa saatanan kirkko perustetiin tuohon paikkaan ja eläinuhreja uhrattiin säännöllisesti. Olmos - jolla nimellä vankila yleisesti tunnettiin - oli niin valloittamaton, että lähikaupunkien pastoreilla oli suuria vaikeuksia päästä sen sisäpuolelle.

Vankilasta on olemassa tunneli, jonka kautta pääsee yhteyteen ulkopuolisen maailman kanssa. Eräs pastori kertoi, että kun hän yritti sen kautta päästä vankilan sisäpuolelle, puolivälissä tunnelia hän tuli niin sairaaksi, että hänet piti kantaa ulos. Yleisesti kerrotiin riivaajien kiduttavan joitakin vankeja sellaisella tavalla, että ne sananmukaisesti tulivat näkyvään muotoon heidän selleissään. Saatana todella hallitsi siellä.

Kuitenkin kävi niin, että paholainen teki todella vakavan virhelaskelman, joka lopulta johti sen häviöön. Tämä koskee armon merkitystä! Kuten tiedätte, armoon tarvitaan synti, joka on jo olemassa, ja mitä suurempi tuo synti on, sitä suurempana armo on tarjolla parannuksen tekevälle syntiselle. Noitten laatuvaatimusten mukaan Olmos oli enemmän kuin sopiva paikka armon ilmestymiselle. Ja näin sitten kävi:

Ihme alkaa: lähistöllä sijaitevasssa La Platan kaupungissa, eräs hyvin tunnettu pastori jää kiinni tekemästään rikoksesta ja tuomitaan kärsimään rangaistuksensa - Olmos'iin. Ensin näyttää siltä kuin saatana olisi voittanut: sen linnoitus säilyi valtaamattomana ja seurakunnan johtaja oli joutunut julkisen häväistyksen kohteeksi. Mutta tämä pastori teki parannuksen ja rukoili Jumalalta toista mahdollisuutta. Ja Jumalahan on todella 'Jumala, joka antaa toisen mahdollisuuden'! Jumala antoi hänelle anteeksi ja täytti hänet Pyhällä Hengellä.

Nyt tämä pastori oli peräänantamattoman varma siitä, että hän tulisi näkemään Jumalan tuovan esiin hyvää tämän kauhean pahuuden keskelle. Suuttuneena pahuudelle ja palavalla innolla kadotettujen puolesta ja aivan Jumalan armoa kohtaan tuntemansa kiitollisuuden valtaamana, hänestä tuli sellainen, jota kutsun "hengelliseksi kamikazeksi". Yrityksissään saarnata evankeliumia jokaiselle ympärillään, hän antautui mielihyvin helvetin kaivoon. Hän todisti mafian päälliköille, jengien johtajille, huumeiden välittäjille ja jopa saatanan kirkon papeille! Kuten kamikazelentäjät aikoinaan, hän uhrasi oman elämänsä tarkoituksenaan saada aikaan mahdollisimman paljon tuhoa viholliselle.

Hyvin pian pieni uskovien ryhmä ilmestyi vankien keskuuteen. Nyt sinne, mitä saatana oli pitänyt valloittamattomana paikkana, oli ilmaantunut vahvistuva kristillinen seurakunta. Uskompa, että se levottomuus, jota sen on täytynyt kokea tämän johdosta, johti sen tekemään toisen virhelaskelmansa. Kristittyjä alettiin vainota. Jos vaino voi olla raakaa ulkomaailmassa, missä lait on voimassa ja on mahdollista saada apua tai turvaa sekä tiedoittamisen valmius voi jotenkin vaimentaa sitä, niin kuvittele millaisena vaino voi ilmetä sellaisen huippusuojatun vankilan sisällä, jota johtaa täysin tunteettomat ja säälimättömät tyypit. Kuitenkin, Jumalalla on hallintavalta ja tämä raamatullinen periaate on edelleen voimassa: että mitä tahansa saatana suunnitteleekin saadakseen aikaan pahaa, sen Jumala kääntää palvelemaan hyvää.

Vainosta tuli kristityille asukkaille laillinen syy vaatia suojakseen omaa selliosastoa - kuhunkin selliosastoon majoitetaan 42 asukasta. Vastahakoisesti viranomaiset suostuivat ja myönsivät näille uusille kristityille oman selliosaston - joka sijaitsi pahimmassa kerroksessa. Uskovat sijoitettiin keskelle vankilan hallinta- ja komentokeskusta... Tietoisina siitä, että heidän elämänsä oli todellisessa vaarassa, asukkaat järjestäytyivät seurakunnaksi.

Ensimmäisenä tehtävänä järjestettiin 40 päivän paasto. He myös jakautuivat seitsemään kuuden hengen ryhmään. Joka ryhmän tuli seistä vuorollaan vartiossa ilta yhdestätoista aamu viiteen : toimien pareittain he rukoilivat, lukivat Raamattua ja kulkivat sängyltä toiselle esirukoillen jokaisen nukkuvan kristityn asukkaan puolesta. Kahden tunnin kuluttua he vaihtoivat vuoroa. Tänä johdatus tuli erittäin tehokkaaksi, ei vain heidän oman piirinsä suojelemiseksi vaan myös tunkeutumiseksi saatanan toiminta-alueelle vankilassa.

Vastauksena noihin rukouksiin, Miguel Zucarelli, eräs pastori kylästä, koki johdatusta hakea itselleen työpaikkaa vankilasta. Useat virkailijat haastattelivat Zucarellia ja kaikki he sanoivat, "Me emme halua sinua tänne, me vihaamme sinua. Jos sattuisitkin saamaan tuon viran, me jopa saatamme tulevaisuudessa vahingoittaa sinua. Häivy siis!" Mutta Zucarelli jatkoi hellittämättä ja vastoin kaikkia mahdollisuuksia -paitsi Jumalan- hän sai tuon työpaikan.

Kun hän pääsi yhteyteen vankilaan ilmaantuneen seurakunnan kanssa, asiat todella alkoivat tapahtua. He sopivat ja rukoilivat ja sen seurauksena saivat käyttöönsä puolitoista tuntia aikaa viikossa vankilan radioasemalta, joka lähettää ohjelmaa kaikkialle vankilaan ja on kaikkien kuultavana, sillä kovaäänisiä ei voi sulkea eikä asemaa vaihtaa. Hyvin pian viikottainen evankeliumin sanoma alkoi tehdä vaikutustaan vankilan asujaimistossa. Tämä yhdistettynä voimakkaaseen rukoustoimintaan kristittyjen selliosastossa sai aikaan joukkokääntymistä. Tänä päivänä 44% vankilan asukeista on uudestisyntyneitä.

Heti kun 42 uutta kääntynyttä on hyväksytty seurakuntaan annetaan heidän muuttaa omaan selliosastoonsa. Heidän joukoonsa asetetaan pastori asukkaiden joukosta ja samat käytännöt rukouksessa, paastossa ja yövartioinnissa pannaan käytäntöön.

Koska rahan ei sallita kiertää vankilan sisällä, asukkaat antavat kymmenyksensä niiden pakettien sisällöstä, joka he saavat vastaanottaa sukulaistensa huolenpidon seurauksena. Viime vuonna Keski-Argentiinassa eräs kaupunki tuhoitui tulvissa ja vankilan seurakunta saattoi lähettää avustusta käyttäen näiden kymmenystensä tuotteita. He paastoavat kahdesti viikossa ja pitävät seurakunnan kokouksia joka päivä.

Tällä hetkellä seurakunnalla on jo 19 selliosastoa ja ne käsittävät jo koko neljännen kerroksen sekä 80% kolmannesta kerroksesta. Jo lähes 1300 asukasta on vastaanottanut Jeesuksen elämäänsä. Äskettäin saadut, mutta vielä varmistamattomat tiedot kertovat, että vartijoiden määrää on vähennetty 300'sta 30'een kristittyjen käyttäytymistapojen seurauksena. Tavallisesti vapautuneista vangeista 50% on joutunut palaamaan takaisin vankilaan. Niistä 604 kristitystä, jotka ovat päässet vapauteen vankilasta on vain kolme palannut - se on vähemmän kuin puoli prosenttia!

Harvest Evangelism-järjestön joka syksyisen kansainvälisen koulutustilaisuuden aikana me (Army of Intercessors=esirukousarmeija) järjestimme matkan tuohon vankilaan tavataksemme noiden asukkaiden kanssa. Vankilan kappeli on liian pieni siihen, että tuo koko ajan kasvava uskovien jouko mahtuisi sinne, niinpä he ovat poistaneet kaikki huonekalut sieltä. Enemmän kuin 800 hoidokkia seisoi hartia hartiassa kiinni paitsi silloin kun he polvistuivat rukoilemaan. Heidän värähtelevä laulunsa oli uskomattoman koskettavaa. Eräs asukaspastoreista sanoi ryhmällemme, 'Jos tulitte katsomaan vankeja, olette tulleet väärään paikkaan. Me olemme vapaita miehiä, todella vapaita!' Vaikka heidän ruumiinsa ovat vankilassa he asustavat taivaallisissa rukouksen ja esirukouksen kautta.

Chad Taylor - destiny@televar.com - http:www.televat.com/~destiny

Edgardo Silvoson artikkeli, joka on julkaistu The Evangelical Beacon-lehdessä 1.3.99

Julkaistu Global Revival News'in luvalla.

HISTORIAA