HISTORIAA
3. HERÄTYS KONGON PYGMIEN KESKUUDESSA

SADAT TUHANNET - EI VAIN TUSINAT>

”Viimeisten 14 vuoden aikana syvällä Kongon viidakossa on yli 100000 Pygmiä tullut Kristuksen omiksi”, raportoi hollantilainen pastori ja seurakunnan kasvun tutkija Bram Krol. Hän käy säännöllisesti Kongossa kouluttamassa pastoreita ja suorittamassa tutkimuksia. ”Kokonaiset kylät kääntyvät kristinuskoon ja Pyhä Henki liikkuu viidakossa aivan uudella tavalla.” Erityisen mielenkiintoista on se, että vain hyvin harvat lähetyssaarnaajat ovat käyneet Pygmien luona. Nämä pienikokoiset viidakon asukkaat ovat itse tarttuneet lähetyshaasteeseen ja vieneet Ilosanoman viidakkokyliin musiikin, laulun ja tanssin välityksellä.

Krol sai selville, että pygmiliike oli koskettanut yli sataa tuhatta (ei vain paria tusinaa), kun hän keskusteli tri Luxin kanssa, joka työskentelee heidän keskuudessaan lähetyssaarnaajana Evenaarsin maakunnassa. ”Olen kuullut, että useita tusinoita Pygmejä on tullut uskoon.” ”Tusinoita? Heitä on enemmän kuin satatuhatta!” Luxin vastasi. 300000 kitwakieltä puhuvaa Pygmiä elää viidakossa alueella, joka on neljä kertaa suurempi kuin Hollanti. ”Pääosasta” heistä on tullut kristittyjä viimeisimpien 14 vuoden kuluessa, raportoi Krol, joka säännöllisesti opettaa teologisessa korkeakoulussa Kongossa. Kahden Pygmi raamattuopiskelijan kutsusta Krol lensi Mbandakaan, matkasi noin150 km Kongo-jokea pitkin ja käveli vielä päivänmatkan ennen kuin saapui ensimmäiseen pygmikylään.

RAPPEUTUMISEN HYVÄKSYNNÄSTÄ KIELTÄYTYMISEEN

Hänet toivotettiin innostuneesti tervetulleeksi joka paikkaan, jossa hän kävi kolmiviikkoisen kylien kertomatkansa aikana – lähes 200 km viidakon sisälle. Monet kylät, joista jotkut olivat tulvan alla, olivat kehittäneet omaa kulttuurinsa näköistä kristillisyyttä. Viidakon elämä on vaikeaa, monet Pygmit elävät eristyksissä, sosiaalisesti vähäosaisia ja kuuluvat köyhimmistä köyhimpien joukkoon, eläen metsästyksellä ja puiden hedelmillä. Ympäröivät heimot ovat syrjineet heitä ja myyneet heitä orjiksi. Monilla Pygmeillä on huono itsetunto ja he ovat tulleet välinpitämättömiksi, päätyen alkoholisteiksi tai huumeriippuvaisiksi. Kuitenkin Krol näkee suuren mahdollisuuden siinä, kun he kohtaavat Jeesuksen: useat aiemmin vahvasti pakanalliset Pygmit ovat saaneet uuden voiman taistella sosiaalista rappeutumista vastaan ja ovat jo merkittävän muutosprosessin alussa.

Lähde: Bram Krol www.eo.nl Friday Fax Openheaven.com IRN News Digest 11-11-03

HISTORIAA