SOAKING
2. John Arnott: PYHÄÄN HENKEEN IMEYTYMINEN HÄNEN LÄSNÄOLOSSAAN

Lähde: Spread the Fire-lehti 3/2003 - John Arnott: Soaking In His Presence

Siitä lähtien, kun Pyhä Henki seurakunnassamme laskeutui yllemme tammikuussa 1994, on meillä ollut tapana levätä Jumalan läsnäolossa ja antaa Pyhän Hengen imeytyä koko olemukseemme. Sinä aikana, kun ihmiset ovat levänneet Jumalan läsnäolossa ja antaneet Pyhän Hengen imeytyä itseensä, he ovat kokeneet perusteellista sydämen muutosta. Heidän avioliittonsa ovat eheytyneet, heidän pelkonsa ovat haihtuneet, masennukset ja sairaudet ovat lähteneet heistä ja heidän koko elämänsä on muuttunut. Rukouspalvelijaryhmämme jatkavat yhä edelleen, lähes kymmenen vuotta myöhemmin, samaa tapaa: auttavat ihmisiä, jotka odottavat rukousjonoissa rukousta, vastaanottamaan Jumalan kosketusta ja antamaan Pyhän Hengen imeytyä yhä syvemmin elämäänsä.

MUTTA MITÄ ”PYHÄÄN HENKEEN IMEYTYMINEN” TARKOITTAA?

Edellisten herätysten aikoina ihmiset viittasivat tähän sanomalla ” odottaen Herraa” tai ”viipyen”, kun he odottelivat pitkään paikallaan pysyen Jumalan uudistavaa siunausta. Vaikka Pyhään Henkeen imeytyminen sisältää Herran odottamista, tässä Pyhän Hengen liikehdinnässä se sisältää vielä paljon enemmän. Imeytyä Pyhään Henkeen Jumalan läsnäolossa merkitsee enemmänkin lepäämistä Hänen rakkaudessaan kuin tavoitella jotain kiihkeästi rukouksessa.

Kun ihminen saa Jumalan kosketuksen ja pääsee yhteyteen Pyhän Hengen läsnäolon kanssa, se vaikuttaa usein hänessä kaatumisen tai yksinkertaisesti asettumisen lepäämään lattialle. Kun hän odottaen lepää Jumalan läsnäolossa, Pyhä Henki usein pysyy henkilön yllä välittäen lisää ilmestystä Jumalan rakkaudesta sekä uudistaen ja parantaen eri alueita hänen elämästään. Kun uskova sallii Pyhän Hengen imeytyä itseensä Jumalan läsnäolossa, Herra ottaa tilanteen hallintaansa ja alkaa kiinnittää hänen huomionsa Jumalan Sanaan tuoden mieleen Raamatun jakeita tai sisäisen äänen vaikutuksia sekä kuvia, jotka hän näkee henkensä silmin.

Vaimoni Carol vertaa mielellään Pyhään Henkeen imeytymistä pikkelssin valmistukseen. Joitakin vuosia sitten löysin tutkielman klassisesta kreikankielestä. Kreikaksi bapto merkitsee pistää upoksiin ja baptidzo merkitsee upottaa imeyttäen. Artikkelissa käytettiin vertauksena pikkelssin valmistamista: reseptissä neuvotaan kastamaan raa’at hedelmät kiehuvaan veteen niin, että kurkut vaalenevat ja steriloituvat, tähän sopii sana bapto, joka tarkoittaa ”kastaa nopeasti kokonaan ja nostaa sitten pois.” Sitten siinä neuvottiin upottamaan kurkut imeytymistä varten, käyttäen sanaa baptidzo, ja liottamaan suolavedessä ja pikkelssin mausteliemessä useita viikkoja.

Tämän liotuksen aikana marinadin tai pikkelssin mausteliemi imeytyy syvälle kurkun kudoksiin, kunnes siihen tulee mausteliemen maku ja aromi niin, ettei se enää maistu samalta kuin raaka kurkku. Tätä juuri tarkoitan imeyttämisellä Pyhään Henkeen. Toivon, että marinoituisit Pyhän Hengen läsnäolossa ja likoaisit Jumalan virrassa sellaisella tavalla, ettet enää ”maistuisi” samalta kuin vanha, raaka luontosi maistui, vaan olisit saanut itseesi Pyhän Hengen maun. ”Liota meitä mausteissasi Herra, marinoi meidät Pyhässä Hengessä. Imeytä meitä ihanassa läsnäolossasi, kunnes meistä tulee yhä enemmän Sinun kaltaisiasi.”

MIKSI MINUN PITÄISI SUOSTUA IMEYTTÄMISEEN?

Jokaisessa meissä on syvä tarve olla lähellä Jumalaa. Jumalan kokeminen on sellaista, mitä tulee tavoitella eikä vältellä. Samanaikaisesti kun perustamme oppimme Jumalan Sanaan, meidän kokemuksemme Jumalan kanssa saa kaiken eläväksi. Raamattu on kirja, joka kertoo kautta historian Jumalan miehistä ja naisista, joiden elämä muuttui Taivaallisesta kosketuksesta. Myös sinun elämäsi tulee muuttumaan kun kohtaat Hänet.

MISSÄ VOIN IMEYTYÄ PYHÄÄN HENKEEN?

Torontossa me päätämme jokaisen kokoksemme rukouspalveluaikaan, jossa jokainen voi antaa Pyhän Hengen imeytyä itseensä. Ihmiset seisovat odottaen rukousta rukousriveillä ja rukouspalvelijamme tulevat heidän luokseen ja rukoilevat esim. ”Herra, tule ja anna heille lisää läsnäoloasi; enemmän rakkauttasi.” He saattavat seistä siellä tai usein levätä Hengen alla, kun he kaatuvat Jumalan läsnäolossa. Sen vuoksi että niin monet kokevat tämän ilmiön kokouksissamme, jokaiseen rukousryhmään kuuluu avustaja, joka ”siepparina” asettuu rukoiltavan taakse, kun tiimi rukoilee hänen puolestaan. Tämän helpottaa rukousta vastaanottavaa henkilöä rentoutumaan ja olemaan vähemmän huolissaan siitä, miten hänen kävisi jos hän kaatuisi.

Imeyttämisrukousta voit harrastaa myös omassa kodissasi. Voit toimia aivan yksinäsi tai puolisosi tai lastesi kanssa. Voit myös kutsua luoksesi useampia ystäviä ja voitte vuorotellen rukoilla toistenne puolesta. Steve Long, joka on eräs pastoreistamme täällä TACFssa, oli ensimmäinen henkilökunnastamme, joka alkoi itsekseen harrastaa Pyhään Henkeen imeytymistä kotonaan. Hänellä oli tapana pistää CD soimaan, maata lattialla ja sallia intiimin palvonnan johtaa hänet ihanaan ja virkistävään hetkeen Herran kanssa.

Jeff Mezger, pastori Akronista, Ohiosta, oli ensimmäisiä, joka alkoi järjestää ryhmässä ”imeyttämisrukousta” kotonaan – ja hän on jatkanut sitä jo yli kahdeksan vuoden ajan. Ihmiset voivat tulla ja mennä niin kuin heille sopii, kuitenkin heitä rohkaistaan astumaan huoneeseen hiljaisesti, asettumaan pitkäkseen lattialle ja kokemaan rauhoittavan ja elävöittävän ajan Herran kanssa. Monet ovat kokeneet muutosta elämässään osallistuttuaan imeyttämishetkiin Jeffin kotona. Äskettäin tapasin erään saksalaismiehen, joka myös oli alkanut kutsua ystäviään luokseen ainoana tarkoituksena Jumalan läsnäolossa ”likoaminen”. Hänkin on tehnyt tätä jo vuosia, sillä hän ei kyennyt löytämään lähiseudultaan seurakuntaa, joka olisi virrannut uudistuksen virrassa.

MITEN MINÄ VOISIN IMEYTYÄ PYHÄN HENGEN LÄSNÄOLOON?

Sinun ei välttämättä tarvitse maata lattialla, voit myös istua mukavassa tuolissa tai levätä sängylläsi – pääasia on, että olet turvallisessa paikassa säilyttäen herkkyyden. Suuntaa rakkautesi Jeesukseen! Minä nautin asettua Pyhän Hengen imeyttämistä varten kuuntelemaan sellaista intiimiä ylistysmusiikkia, jossa on merkitykselliset sanat. Se auttaa minua hiljentämään sieluni ja hakeutumaan lähemmäksi Jumalaa.

Kun mietit ristiä ja kaikkea sitä, minkä Jeesus rakkaudessaan on sinulle hankkinut, aloita tunnistamalla syntisi Hänelle ja hakeutumalla lähemmäksi Häntä. Jo muutaman hetken kuluttua tulet tietoiseksi Pyhän Hengen näkymättömästä läheisyydestä. Ihmiset tuntevat Hänet niin monelle tavalla: tuntuva raskaus koko ruumiin yllä, kihelmöivä tunne käsissä tai kasvoilla sekä lämmin rakkauden tunne, joka kulkee läpi sydämen, ja yhdistää Häneen. Samalla tavoin rakkautesi kasvaa kehen tahansa - sarja toistuvia kohtaamisia sitoo teidät yhteen. Se ei ole pelkästään järjellinen tapahtuma, vaan sydämesi on osallistuttava siihen myös.

Jumalan läsnäolon kokeminen aiheuttaa sen, että alat rakastaa Herraa koko sydämelläsi ja sielullasi. (Matt.22:37) Nöyrry Hänen edessään. Anna kaikki murheesi ja huolesi Herralle kertomalla niistä Hänelle. Rukoile vaikka näin: ”Herra Jeesus, tule ja tutki minun sydämeni. Tule lähemmäksi ja anna minun tuntea Sinun rakkauttasi.” Anna ylistyksen nousta sisältäsi ja antaudu Herralle. Jos jokin vie huomiosi muualle, koeta uudestaan keskittyä Jeesukseen. Muistuta itsellesi, miksi olet asettunut Pyhän Hengen läsnäoloon ja kuuntele ylistysmusiikkia.

VOINKO USKOA ETTÄ PYHÄ HENKI TOIMII?

Kyllä voit! Muista, että kaiken mitä saamme Jumalalta, me vastaanotamme uskon kautta. Uskon täytyy olla myönteistä ja Jumalaan suuntautunutta. (Ei kielteistä ja pelokasta, suuntautuneena viholliseen.) Jeesus sanoi Luuk.11:11-13, ”Ja kuka teistä on se isä, joka poikansa häneltä pyytäessä kalaa antaa hänelle kalan sijasta käärmeen, taikka joka hänen pyytäessään munaa antaa hänelle skorpionin? Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin taivaallinen Isä antaa Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä anovat!” Kaiken avain on läheisyys. Ei ole kyse ohjelmasta, jota pitää pyörittää, vaan suhteesta, jota täytyy ylläpitää.

KAUANKO MINUN PITÄISI JATKAA IMEYTTÄMISTÄ?

Minulla kestää yleensä viisitoista minuuttia ennen kuin saan hiljennettyä elämäni asiat ja pystyn pääsemään lepoon. Mutta Jeesus on sapatin Herra ja Hän haluaa sinun pääsevän lepoonsa. Hengen hedelmä on rakkaus, ilo ja rauha, joten meidän on välttämättä järjestettävä laatuaikaa Hänen seurassaan. Et voi pakottaa tai kiirehtiä sitä. Tarkoituksena ei ole ”saada” jotain vaan ”olla” jonkun seurassa. Järjestä aikaa ollaksesi vain Hänen kanssaan; rakastaaksesi Häntä ja antaaksesi Hänen osoittaa rakkauttaan sinulle. Jos nukahdat, se on ihan OK. Jos sinut keskeytetään, voit aina palata hakemaan lisää. Tunnet kyllä kun aikasi on tullut täyteen. Tunnet sydämessäsi tyydytystä ja vapauden lähteä liikkeelle jatkamaan elämääsi.

Toisinaan ihmiset kokevat voimakkaita tunnekokemuksia Pyhään Henkeen imeyttämisen rukouksen aikana. Jumala saattaa haluta koskettaa syvällä olevia kohtia sydämessäsi. Menneisyyden haavoittumisissa on usein alueita, joihin olemme haluttomia menemään. Kuitenkin usein juuri noihin paikkoihin Herra haluasi sinun palaavan, että Hän voisi tuoda vapautumisen ja parantumisen – erityisesti peloista ja kivuista. Joskus on avuksi, kun huoneessa on kanssasi ystäviä tai jopa kokeneita palvelijoita niin, että he voivat välittää sinulle rakkautta näitä läpikäydessäsi sekä vahvistaa sinua käydäksesi nämä läpi uskossa ja saadaksesi asian päätökseen näillä alueilla.

LÖYTYYKÖ PYHÄÄN HENKEEN IMEYTYMINEN RAAMATUSSA?

Tässä on joitakin kohtia suoraan Raamatusta:

Ps.23:1-3 ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään; virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa. Hän virvoittaa minun sieluni…”
Ps.131:2 ”Totisesti, minä olen sieluni viihdyttänyt ja tyynnyttänyt; niin kuin vieroitettu lapsi äidin helmassa, niin kuin vieroitettu lapsi, niin on sieluni minussa.”
Ps.4:5 ”…Puhukaa sydämissänne vuoteillanne ja olkaa hiljaa.”
Ps.37:7 ”Hiljenny Herran edessä ja odota (kärsivällisesti) Häntä. …”
Matt.11:28-30 ”Tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille lavon. Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä; niin te löydätte levon sielullenne. Sillä minun ikeeni on sovelias, ja minun kuormani on keveä.”
Hebr.4:9-11 ”Niin on Jumalan kansalle sapatinlepo varmasti tuleva. Sillä joka on päässyt hänen lepoonsa, on saanut levon teoistaan, hänkin, niin kuin Jumala omistansa. Ahkeroikaamme siis päästä siihen lepoon …”
Jes.40:29-31 ”Hän antaa väsyneelle väkeä ja voimattomalle voimaa yltäkyllin. Nuorukaiset väsyvät ja nääntyvät, nuoret miehet kompastuvat ja kaatuvat; mutta ne, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman, he kohottavat siipensä kuin kotkat. He juoksevat eivätkä näänny, he vaeltavat eivätkä väsy.”
Ps.27:14 ”Odota Herraa. Ole luja, ja vahva olkoon sinun sydämesi. Odota Herraa.”
Snl.1:33 ”Mutta joka minua kuulee, saa asua turvassa ja olla rauhassa onnettomuuden kauhuilta.”
Luuk.10:39 ”Ja hänellä oli sisar, Maria niminen, joka asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettansa.”
Hoos.2:14 ”Sentähden, katso minä taivuttelen hänet, kuljetan hänet erämaahan ja viihdyttelen häntä.”(engl. lohdutan häntä)

SOAKING